2020. máj 15.

10 ember, akiről (valószínűleg) nem tudtad, hogy finn származású

írta: OrbanBence
10 ember, akiről (valószínűleg) nem tudtad, hogy finn származású

Az USA-ra sokszor mondják, hogy olyan, mint a salátástál: úgy alkot egész értékű valamit, hogy rengeteg különböző összetevője van - jelen esetben nyilván etnikumról van szó. Bár a finn-amerikai állampolgárok összesen 0,2%-át teszik ki a populációnak, egészen sokan képviselik őket a hírességek szférájában. Most megismerhetietek a 10 (számomra) legérdekesebb finn embert.

pamela.jpg

Kép forrása: Whats on TV

10. Kimi Räikkönen

Nevéből adódan nem meglepő, hogy törzsgyökeres Finn féfiről van szó, mégis helye van a listán: az autóversenyző Helsinki közelében levő Espoo-ban született 1979-ben. 2001-ben került az F1-be, de 2003-ban már másodikként végzett a világbajnokságon – 4 évvel később pedig világbajonkká is vált. Nem valószínű, hogy ő a legismertebb személy a listáról, de az egészen biztos, hogy a leghíresebb finn közszereplő.

9. Nancy Juvonen

Juvonen nemcsak a tévémogul Jimmy Fallon felesége, de a Flower Films produkciós iroda társtulajdonosa (Drew Barrymore mellett!). Részt vett többek között mindhárom Charlie Angyalai, az 50 első randi, sőt a Donnie Darko elkészítésében is.

8. Mike Markkula

Markkula az Apple cég (mondhatni globális nagyhatalom) második vezérigazgatója volt, az ő anyagi segítésével tudott először nagy céggé válni a vállalat. Markkula dédapja a finnországi Siveiben született, ahonnan feleségével amerikába emigráltak. A későbbi generációk számára is fontos volt származásuk – lásd, a felvett Mike keresztnév mögött valójában Armas rejlik, ami egy tradicionális finn név – jelentése ’kedves’ vagy ’szeretett’.

7. Marissa Mayer

Mayer anyai ágról finn származású üzletember, leginkább az IT-ben mozog – 2012-ig a Google szóvivője, majd 2017-ig a Yahoo elnökeként tevékenykedett. Miután otthagyta a Yahoot, megalapította saját telekommunikációs cégét, a Lumi Labs-et. Mayer gyerekkorában fontos szerepett játszott a finn származás, állítása szerint az édesanyja színes Marimekkoi nagyban befolyásolták a Google-nél megalkotott dizájnterveit.

6. Renny Harlin

Harlin Finnországban született 1959-ben, filmipari karrierjét a 80-as években kezdte különböző relámanyagokkal. Miután megcsinálták az amerikában legsikeresebb finn filmet partnerével, Los Angelesbe költözött és olyan alkotásokon dolgozott producerként, mint a Rémálom az Elm utcában 4., az itthon is kultfilmnek számító Ford Fairlane kalandjai vagy a Cliffhanger.

5. Alexi Laiko

Sokan meglepődnek, mikor megtudják, hogy nemcsak Alexi Laiko, de az egész Children of Bodom zenekar finn nemzetiségű. A melodikus deathmetal zenekar nemzetközi sikerű (itthon is egészen nagy kultuszuk van már), egyrészt a nagyon sajátos kifinomult hangzásviláguk, másrészt humoruk miatt. Tudniillik a CoB akkor robbant igazán nagyot, amikor feldolgozták Britney Spear Ooops I Did It Again című magnum opusát a saját karakteres stílusukban. A hírnéven túl Laikonak signature-hangszere van az ESP-nél, ami egészen szép büszkeség lehet az otthoniaknak.

4. Pamela Anderson

Feltételezhetően egészen sok minden volt a nyolcvanas évek szexszimbólumában, de finn vér mindig is. Dédapja, Juho Hyyntäinen a finnországi Saarijärviból költözött az Kanadába – akkor vette fel a család az Anderson nevet.

3. David Lynch

Az örökdohányos-örökszürrealista filmművész David Lynchről sok mindent gondoltam volna, de a finn gyökereket nem. Mint kiderült, a dédanyja Finnországból vándorolt Amerikába, Sundholmból változott át Lynchcsé.

2. Mark Hoppus

A mára legendás blink-182 zenekar frontembere nemcsak hogy finn származású, de nagyon büszke is rá – lásd a Finn zászlót a basszusgitárján. Családjának nagy része az anyai oldalról Finnországból emigrált az USA-ba, és bár ez a punkrock-zenekar hangzásvilágában nem érződik, azért az örömmel teli, hogy Hoppus attitűdjében igen.

1. Matt Damon

Így van, az „egyetlen ember, akihez Ben Affleck valaha hűséges volt” is finn származású az édesanyja oldaláról (ha már itt tartunk, Affleck második neve meg Géza, szóval technikailag itt van Hollywood finnugor párosa). Bár a kemény bostoni akcentus ezt elnyomja, de a Paige családnév valaha Pajari formában létezett.

Szólj hozzá